میوه خرما یکی از قدیمی ترین درختان کشت شده است که گونه های متعددی از آن به طور گسترده در عربستان سعودی کشت می شود. از بسیاری جهات، شیره خرما جنوب ممکن است به عنوان یک غذای ایده آل برای ارائه طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری و فواید بالقوه سلامتی در نظر گرفته شود.
سنجش های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی ترکیبات زیست فعال را در خرمای آجوا تایید می کند. محتوای قند طبیعی آنها به تنوع بستگی دارد. با خشک شدن میوه خرما، قند غلیظ می شود. قند کل ممکن است حدود 70 درصد باشد، عمدتاً به شکل گلوکز و فروکتوز همراه با کسرهای کوچک مالتوز و ساکارز. ترکیب شیمیایی انواع مختلف خرما در جدول نشان داده شده است.
در بیماران مبتلا به عدم تحمل فروکتوز ارثی (HFI) که یک اختلال ارثی نادر است، وجود مقدار قابل توجهی فروکتوز در خرما می تواند منجر به علائم و عوارض شود.
این یک اختلال ژنتیکی نادر اتوزومی مغلوب است که در نتیجه کمبود فروکتوز-1-فسفات آلدولاز در کبد، روده و کلیه ها ایجاد می شود. بروز تخمین زده شده یک در 20000 تولد زنده است،اما تخمین شیوع HFI در بزرگسالان دشوار است زیرا اکثر بیماران بدون علامت هستند و افراد مبتلا ممکن است به سادگی از مصرف بیشتر یا همه شیرینی ها اجتناب کنند.
علائم بالینی اولین بار توسط چمبرز و پرات در سال 1956 توصیف شد.افراد مبتلا به دلیل کمبود آنزیم آلدولاز قادر به متابولیسم کامل فروکتوز در کبد، کلیه و روده نیستند و مصرف فروکتوز باعث علائمی مانند درد شکم و استفراغ همراه با هیپوگلیسمی می شود. در اوایل و اواسط قرن بیستم، مرگ ناشی از تزریق فروکتوز اغلب در اروپا در این گروه از جمعیت گزارش شد.
اگر مصرف فروکتوز محدود شود و از تجویز داخل وریدی (IV) آن به شدت اجتناب شود، می توان از عوارض جدی تهدید کننده زندگی جلوگیری کرد.